Drone Expert

Μειώστε τον λογαριασμό του ρεύματος με το Net Metering

Με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερες εταιρείες προμήθειας ρεύματος δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να επωφεληθούν από το net metering. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2015 είναι νόμιμο και στην Ελλάδα ενώ εδώ και αρκετά χρόνια ο συμψηφισμός ενέργειας με φωτοβολταϊκά εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τι είναι όμως το net metering και πως μπορεί να επωφεληθεί ένας καταναλωτής ρεύματος από αυτό;

Με τον όρο net metering εννοούμε τον συμψηφισμό της παραχθείσας από το φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Ουσιαστικά η ενέργεια που καταναλώνει ο χρήστης αφαιρείται από την παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού μειώνοντας έτσι το κόστος ενέργειας του χρήστη. Η πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν αποζημιώνεται αλλά πιστώνεται στον χρήστη για τα επόμενα τρία έτη.

Πως δουλεύει το net metering:

Πιο αναλυτικά, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, τοποθετείται στη στέγη του χρήστη ένα φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο παράγει ρεύμα μετατρέποντας την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Οι μετρητές καταγράφουν την παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια αλλά και την καταναλωθείσα. Στη συνέχεια υπάρχουν δυο ενδεχόμενα: (α) Στη περίπτωση όπου το ακίνητο καταναλώνει παραπάνω ενέργεια από αυτή που παράγει το φωτοβολταϊκό: τότε ο λογαριασμός θα περιλαμβάνει το «έλλειμα» ενέργειας. (β) Στη περίπτωση όπου το φωτοβολταϊκό παράγει παραπάνω ενέργεια από αυτή που καταναλώνει το ακίνητο: τότε η περίσσεια ενέργεια «μεταφέρεται» στον επόμενο λογαριασμό.

Ποια είναι τα οφέλη;

-Οικονομικά: Το net metering δημιουργεί σημαντικό οικονομικό όφελος για τον χρήστη καθώς με μια μικρή αρχική επένδυση ο αυτοπαραγωγός κερδίζει σημαντική μείωση του κόστους. Με το net metering επιτυγχάνεται ακόμα και 75% μείωση στη συνολική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίζονται οι ανταγωνιστικές χρεώσεις. Επίσης, ο χρήστης ανεξαρτητοποιείται από την τιμολογιακή πολιτική και τις ενδεχόμενες προσαυξήσεις στο ρεύμα.

-Επενδυτικά: Η απόσβεση τέτοιου είδους επένδυσης είναι σύντομη και η εγγυημένη σύμβαση συμψηφισμού φτάνει στα 25έτη.

-Επεκτασιμότητας: Υπάρχει δυνατότητα τροφοδοσίας ενέργειας ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

-Περιβαλλοντικά: Παράλληλα, υπάρχουν και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς η ενέργεια παράγεται από Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας).

Ετικέτες:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *